Категорије Вијести

Епархија зворничко-тузланска, Храм
Успења Пресвете Богородице у Тузли

 

Успење Пресвете Богородице
Крсна слава Храма у Тузли

Епископ зворничко - тузлански
Господин Фотије

Отворена изложба Стара Тузла - Српска варош у Бијељини

 

 

 

У Народној библиотеци Филип Вишњић у Бијељини је отворена изложба фотографија Стара Тузла - Српска Варош чији је аутор свештеник Милан Топић.

 

Топић је рекао да 250 приказаних старих фотографија и докумената свједоче о дијелу града који је нестао због слијегања тла, а остао је само дио Српске Вароши гдје се и данас налази Саборна црква и Владичански двор у Тузли.

Као свештеник, али и као заљубљеник у старине, посебно у стару фотографију, Топић каже да је материјал прикупљао 10 година и да је сакупио око 5.000 фотографија старе Тузле.

Према његовим ријечима, најстарији документ у поставци је путопис из 1840. године у коме се наводи да је у Босни у то доба постојало 70 учионица, односно школа, од чега у Тузланском котару 36 православних школа, двије католичке, двије јеврејске и једна мухамеданска.

Аутор истиче да изложба о старој Тузли приказује и организације које су од давнина дјеловале при Српској православној цркви, као што је Училиште из 1873. године, интернат Кола српских сестара и Црквено пјевачко друштво Његош из 1886. године, чију традицију баштини славни бијељински хор Србадија и диригент Десанка Тракиловић.

Ова изложба, која показује културно и национално благо православних Срба и Тузле кроз историју, два мјесеца је била постављена у Владичанском двору у Тузли, гдје је имала више од 500 посјетилаца.

Гостовање у Бијељини организовали су Народна библиотека Филип Вишњић и Завичајно удружење Тузлака у Бијељини, а већ на отварању изложба је изазвала огромно интересовање публике. Изложба ће бити отворена сваки радни дан до 30. октобра у термину од 8 – 16 часова.