Категорије Вијести

Епархија зворничко-тузланска, Храм
Успења Пресвете Богородице у Тузли

 

Успење Пресвете Богородице
Крсна слава Храма у Тузли

Епископ зворничко - тузлански
Господин Фотије

У Козлуку обиљежена 110. годишњица храма

 

 

 

Поводом обновљења старог храма Светих апостола Петра и Павла у Козлуку код Зворника, у недјељу 27. јула текуће 2014. године, обиљежена је 110. годишњица овог храма и 100. годишњица мученичке смрти пароха Козлучког Петра Лазаравећа, који је и подигао овај знаменити храм.

 

Прота Петар Лазаревић објешен је од аустроугарске власти 11/24. августа 1914.године, док је његов син Јован, такође парох козлучки мученички уморен у нацистичком логору Матхаузени 1943. године. 
Овим поводом, Његово Преосвештенство г. Хризостом, Епископ зворничко-тузлански, осветио је обновљени храм Светих апостола Петра и Павла а у наставку у њему служио Свету архијерејску литургију. На крају Свете литургије Преосвећени Владика г. Хризостом одликовао је парохе Козлуче (првог и другог) Луку Петровића и Јована Максимовића чином протојереја, док је истакнуте добротворе и приложнике одликовао Архијерејском похвалницом. Након трократног опхода око светог храма, на којег су сви Козлучани поносни, одржана је духовна академија на степеништу новог козлучког храма.
Све је свето и честито било и миломе Богу приступачно!

Извор: Епархија зворничко-тузланска