Категорије Вијести

Епархија зворничко-тузланска, Храм
Успења Пресвете Богородице у Тузли

 

Успење Пресвете Богородице
Крсна слава Храма у Тузли

Епископ зворничко - тузлански
Господин Фотије

Свечаности у част 300-годишњице легендарне Преображенске цркве на острву Кижи

 

 

 

Свечаности одржаване на острву Кижи посвећене су 300-годишњици Преображенске цркве, у свету познатог архитектонског споменика и драгуља под заштитом УНЕСК-а, легендарног ремек-дела анонимних дрводеља из области Оњега.

 

Поводом садашње обнове Преображенске цркве настојатељ ове цркве на острву Кижи, протојереј Павле Лекмус служио је свечану Божанску Литургију у цркви Покрова Пресвете Богородице. Председник Републике Карелије Александар Худилаинен и директор природног резервата  „Кижи“ А. В. Нелидов присуствовали су богослужењу.

После Литургије протојереј Павле је извршио освећење воћа, када су становници Заонежја заједно са гостима из целе Карелије и једног броја руских области кренулу у свечану литију око Кижијевског винограда. После литије одржани су говори високих представника Владе Републике Карелије.

У наставку је одржан концерт духовне музике на тргу поред Сергејеве куће у коме су учествовали Архијерејски хор Саборног храма  Св. Александра Невског, камерни хор „Свир“, и хор парохије Кижи. Такође, симфонијски оркестар Карелијског државног филхармонијског друштва и други руски уметници учествовали су у овом концерту.

Шири културно-уметнички програм прославе 300-годишњице Преображенске цркве почео је 15. августа. У току пет дана, велики број народних ансамбала из карелијских округа свирали су за посетиоце овог острва, затим је одржан сајам на Кижију, празник „Дан Кижијевске Волости“ (на староруском: мали сеоски округ), приређене изложбе и концерти на отвореном.

У част 300-годишњице Преображенске цркве протојереј Павле Лекмус је служио свечани молебан у капели Светих Киријака и Јулите у селу Воробљи на острву Велики Клименец. Звоник ове капеле је изабран из разлога што садржи један од звона – главни део пројекта да се рестауришу старе традиције руског севера. Нека од звона потичи из Москве, Петрограда, Новгорода, Ростова, Каргопоља и Сергејевског Посада.

Изложба „Традиционална звона руског севера“ је отворена у звонику Кижијевског винограда. Посетиоци ће моћи да виде стара звона која су сакупљена у различитим карелијским селима, a обухватају и „Веће“ звоно које је изливено 1912. г. у  Јарослављевској ливници. Већа звона су некада кориштена да сазивају градске скупштине.

Протојереј Павле Лекмус је 18. августа осветио спомен-крст који су направили чланови поморског клуба „Поларна Одисеја“, а који су поставили колеге из природног резервата „Кижи“. Од сада на острвцету крај Сенаја Губа огроман спомен-крст доминира над местом капеле која је уништена током раног ХХ века.

Извор: Pravoslavie.ru